F.R.I.E.N.D.S

Análisis

Friends, una de les sitcom més transcendents dels nostres temps, és una producció de Marta Kauffman i David Crane que ens presenta el dia a dia d’un grup d’amics neoiorquins (Monica, Phoebe, Rachel, Joey, Chandler i Ross). Va ser estrenada als Estats Units el 22 de setembre de 1994 al canal NCB, i després de l’èxit que va tenir al seu país, es va doblar i exportar arreu del món. El complet de la sèrie inclou 10 temporades de 24 capítols aproximadament cada una.

Friends és una de les sèries més transcendents de l’era televisiva, la qual es mou en àmbits pròxims per aconseguir la empatía de l’espectador amb algun dels protagonistes, que es caracteritzen còmicament en un món on el més important és l’amor, l’amistat i l’ocupació, situat en una ciutat occidental com ho és Nova York per on els personatges es mouen còmodament.

La sèrie s’interpreta com una crítica còmica als tòpics actuals els quals trobem situacions quotidianes de cada dia. Tot i que els protagonistes siguin o semblin de classe mitjana benestant hi ha sempre present una atmosfera propera i comú a les vides de molts o tots els espectadors de Friends.

Un factor que va ajudar a que la sèrie fos i sigui reconeguda és la gran quantitat de “cameos” (aparicions momentànies d’actors famosos) realitzats al llarg de les deu temporades, com ara Julia Roberts, Bruce Willis, Dakota Fanning, Brad Pitt, Danny DeVito, Robin Williams, George Clooney o Hugh Laurie.

Un recurs utilitzat a la gran majoria de les comèdies de situació per augmentar la rialla del espectador i per senyalar on hi ha hagut una escena graciosa són les rialles enllaunades, o conegut popularment com “risas enlatadas”, que sense elles la sèrie perdria molt de sentit còmic. Aquest experiment ja es va intentar en una escena de l’episodi “El del sandwich de Ross” on apareix el seu cap menjant-se el sandwich preferit de Ross. Amb gran sorpresa receptiva i insatisfacció de l’espectador la música de suspense que es va afegir fa que el personatge sempli boig.

Per molt famós i reconegut que sigui el tema principal de Friends poques persones i els fans més aficionats saben quina és la cançó i de quin grup és, però us sonarà el títol: I’ll be there for you, però no que està escrita per Michael Skloff i Allee Willis i cantada per grup “The Rembrandts”.

Ross G.

Si estàs enterat de les preferències dels més fans, sabràs que Ross és el personatge més odiat dels protagonistes de la sèrie, per la seva personalitat: és possessiu, manipulador, gelós compulsiu i narcisista, i les relacions que té amb les dones no són del tot sanes (a la darrera temporada fa el total de tres divorcis). En general, l’intèrpret de Ross, David Schwimmer, no té dels millors diàlegs ni les millors crítiques per part d’espectadors al llarg dels anys i episodis de la sèrie.

Phoebe B.

Phoebe ha sigut un dels personatges més polèmics de Friends per molts motius: les seves cançons sense sentit, la àmplia quantitat de comentaris que fa a cada capítol sense venir a compte, la famosa història de la seva mare suidica o l’embaràs de la gestació subrogada o més popularment conegut ventre de lloguer que el germà de Phoebe i la seva parella varen demanar-li per aconseguir el seu somni de crear una família.

Aquest darrer va tenir especial debat i discussió a Espanya ja que l’acció en qüestió no és legal al país, ja que va arribar-se a comparar amb la prostitució en el seu moment.

Que trobes, el rodatge està realitzat a un estudi o la casa de Monica i Rachel o el Central Perk són llocs que podem trobar a Nova York de veres? Doncs és una mescla de les dues, en realitat el rodatge al bar Central Perk es realitza a l’estudi de Warner Bros a California, així com a Greenwich Village on es situen els apartaments on els personatges vivien, tot i que a l’interior de les cases si es tracta d’un plató d’estudi.

Central Perk

El que no tothom sap és que la sèrie es pot veure a Comedy Central, canal de pago incòs a Orange TV, Movistar+, Vodafone TV. Mentre que Netflix manté Friends al seu catàleg per 100 milions de dòlars, cosa que li costa tres vegades més que fa un any, però Warner Bros inaugurarà la seva plataforma a finals de 2019 així Netflix ja no s’haurà de fer càrrec d’aquesta costosa producció.

La gran polèmica comparació de The Big Bang Theory amb Friends ha estat vigent des de que la segona es va estrenar el 2007 quan es van començar a relacionar per les enormes aparences de les dues sèries, com l’aparició d’una monea mascota, l’aparença de la relació de Ross i Rachel i Penny i Leonard o el treball de cambrera de Penny i Rachel a les primeres temporades. Aquesta comparació ha estat tema d’enquestes, debats, però sobretot pels fans d’una sèrie o de l’altre que troben la seva és millor i insuperable.

Finalment, podem dir que Friends ha estat una de les sèries més transcendents del segle passat, que ha arribat als nostres temps, fins hi tot a gent jove actual que critica i interactua per les xarxes socials i amb els pares que la varen veure en el boom de l’estrena.

Post a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*